Honshus

 

Då ingen av oss har någon tidigare erfarenhet av höns så kändes det viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om dessa djur innan vi skaffade dem. Vi gjorde bl a ett studiebesök hos en granne för att kunna se hur ett hönshus kan se ut och i böckerna "Höns" och "Höns i trädgård" skrivna av bl a Karin Neuschüts har vi på ett lätt sätt kunnat få många tips på vad man ska tänka på när man bygger ett hönshus. En sida på nätet som också varit till stor hjälp är www.alternativ.nu där vi har plockat tips efter tips från alla er andra som är hönsägare och som har delat med er av just er erfarenhet. Man ska ju inte behöva uppfinna hjulet två gånger...

För dig som går i byggnadstankar så skulle vi nu vilja dela med oss av hur vi gjorde när vi byggde vårt hönshus och kanske kunna bidra med några tips och idéer som har fungerat bra för oss. Här nedan kommer ni att kunna se bilder på hur vårt bygge har sett ut och hur slutresultatet blev.

I ena änden av vår stallbyggnad finns ett rum som faktiskt varit hönshus förut, men vi ville bygga en fristående liten stuga på ett annat ställe i trädgården till våra höns. Innan vi började vårt bygge så tog vi reda på storlekar på skivor och annat material för att på så sätt kunna anpassa storleken på vårt hönshus, allt för att få så lite spill på materialet som möjligt. Vi valde också att bygga ett isolerat hus från början då detta kommer att kunna användas som något annat om vi mot all förmodan skulle tröttna på att vara hönsägare någon gång i framtiden. 

Här är de första brädorna utlagda på gårdsplanen för att kunna få en uppfattning om storleken på golvytan.

Vi valde att bygga golvstommen i tryckt virke och måttet mellan reglarna är samma som bredden på frigolitisoleringen som vi valt att lägga i golvet. 

Lecablocken som vårt hus skall stå på ligger på plats utmätta och klara och vi spikar på masonit i botten innan vi lägger bottenplattan på plats på lecablocken.

Här ligger bottenplattan på plats och den är fylld med 90mm tjocka frigolitskivor.

Som golv har vi valt att använda formplyfa då denna skiva tål vatten, skivorna är 120x260cm.

Alla väggreglarna har nu kommit på plats och dörren passas in.

Här har takreglarna kommit på plats och på dessa ligger råspont som undertak. Åldersbeständig vindplast sätts upp på väggarna. Höjd invändigt kommer att bli 220cm när innertaket är lagt, utvändig höjd på taket är ca 255cm i framkant och 230cm i bakkant.

Vi har valt att bygga en sluss vid vår utgång som sitter på husets norra sida och den kommer att förhindra att det blåser rakt in i hönshuset. Hönorna kommer att ha en utgång åt vardera hållet och på så sätt kommer vi att kunna dela in hönsgården i två delar och sedan välja i vilken del de ska få gå.

Brädfodringen har fått lite Falu rödfärg och på slussen och på taket ligger det nu tjärpapp.

På baksidan är lockpanelen målad och klar och där sitter nu också ett fönster med sitt nymålade vita fönsterfoder. Detta fönster sitter i söderläge och är placerat högt upp mot taket för att ta till vara på vintersolen men hindra den starka sommarsolen från att lysa in.

På kortsidan har dörr och fönster kommit på plats och på taket läggs röd plåt. Här på den östra sidan har vi en bastudörr som är isolerad och de udda gamla fönstren har vi köpt på loppis.  

Så har turen äntligen kommit till insidan! Väggarna isoleras med 75mm rockwool.

Utanpå isolering sätter vi OSB-skivor.

Vi hade tänkt använda kalk på väggarna från början, men till slut så valde vi istället att måla med en vit utefärg som är lätt att tvätta av. Innan målningen så tätades alla skarvar med en acrylatfog för att inte få några gömställen för ohyran. OSB-skivorna målades flera gånger för att täcka alla ojämnheter ordentligt. En avdelare sätts upp så att vi får ett litet förrum där vi kan förvara foder och annat. Höjden på avdelaren har vi anpassat efter storleken på skivorna för att slippa en massa spill. Ovanför skivorna och i dörren in till hönsen har vi satt valt att sätta ett rutnät då det är lite stadigare än det vanliga hönsnätet.  

 

Nu har inredningen kommit på plats! Uppe till höger finns två sittpinnar som är gjorda av naturliga grenar och under dem sitter en skiva som vi strör spån på och som samlar upp nattens spillning. För att hindra hönsen att gå på skivan har vi satt upp ett kompostgaller på två krokar så att det lutar ner mot framkanten. Gallret är lätt att bara haka loss vid rengöring av skivan. På golvet ser ni att foder- och vattenautomaterna står på ett underlägg (ett underlägg för att ställa smutsiga skor på) för att unvika att utspillt vatten blöter ner golvströet. Till vänster ser ni luckan till redena som man når från förrummet, man behöver alltså inte gå in till hönsen för att plocka ägg. 

Under sittpinnarna står en låg plastbehållare med mjuka kanter som innehåller hönornas sandbad och här häller vi också i lite grus som de äter för matsmältningen. Eftersom det är mjuka kanter på tråget så går det lätt att pressa in den i t ex ett hörn som här. Stolen används som ett mellansteg när hönsen vill upp till sittpinnarna. Efter att denna bild tagits så har vi satt på lite tjärpapp på sitsen då den var lite hal för hönsen innan. Ryggstödet är också en populär plats att sitta på då man kan spana ut i förrummet härifrån. Bakom stolen ser ni luckan ut till hönsgården. Luckan löper i två skenor och i väggen bakom stolen har vi sågat ut en bit så att skivan kan löpa fritt. Luckan är så lång att den går ut på utsidan av mellanväggen och vi kan alltså öppna och stänga luckan bara genom att gå in i förrummet i hönshuset.

 

I den andra änden av hönshuset sitter detta rede som har två ingångar men det har ingen mellanväg innuti. Det går lätt att sätta dit en mellanvägg om det skulle behövas. Även här har vi valt att använda en naturlig trädgren som anflygningspinne till redet. Det är lätt att bara skruva loss och byta dessa pinnar när de blivit smutsiga. Redet går att ta loss från väggen om det skulle behövas och hela baksidan öppnas från utsidan i förrummet när man ska plocka ägg eller göra rent.

Nu har hönsen fått flytta in i sitt nya hönshus och Agnes har precis kollat in var hon ska lägga alla sina ägg i framtiden...

 

Det är så spännande att få gå på upptäcktsfärd i förrummet när matte är inne hos oss och städar!  

Här har alla stolpar till hönsgården kommit upp och vi har valt att använda oss av tryckta stolpar som sitter i stolpspjut. Vi har satt upp stolpar i mitten för att vi senare skall kunna dela upp hönsgården i två och kunna växla sida. Totalt så är hönsgården ca 60kvm stor.

Nu har nätet och överliggarna kommit på plats. Utanför hönsgården ligger ett nät nergrävt i marken för att hindra ovälkomna besökare att ta sig in den vägen. I väggarna har vi satt kycklingnät som har mindre storlek på maskorna än det vanliga hönsnätet vilket har gjort att vi inte har fått in några småfåglar i hönsgården. Som tak har vi använt ett smårutigt "viltnät" i svart plast, också detta med små rutor. Det här nätet var väldigt lätt att jobba med jämfört med att sätta upp hönsnät så trots att det var dyrare än hönsnätet så kändes det väl värt de extra kronorna.

Välkommen

Välkommen till hedangen.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar